Äkta vara i Jämtland - Ett reportage av Vagabond

Äkta vara i Jämtland - Ett reportage av Vagabond

Resemagasinet Vagabond följde med oss på Foodstock Destination till Ånn i slutet på mars. Nedan följer ett utdrag från reportaget kring resan. Vi rekommenderar starkt att läsa hela artikeln och länk hittar ni i botten av denna text! 

Nordiskt mathantverk är på allas läppar. Vi åkte på en gastronomisk weekend till Jämtland – och föll pladask för mese, eldsjälar och blånande berg.

Vi befinner oss i nordvästra Jämtland. Jag, och en liten grupp gäster från Sveriges alla hörn som nyfiket vill uppleva den svenska landsbygdens kultur, historia och lokala gastronomi.

– Vi vill ta med gästerna längs hela resan. Inte bara till finkrogarna, utan till kulisserna. Till miljön, arvet, människorna. Ja till allt det som leder fram till första tuggan, säger kocken och arrangören Thomas Eidefors och välkomnar oss till Jämtland i Foodstocks regi.

Kvällen till ära serveras vi en mångrätters middag av Fävikens före detta köksmästare Jesper Karlsson. Fäviken – den numera nedlagda krogen som satte Jämtland på kartan och lockade turister från hela världen. Vi serveras Thorstens noggrant utvalda ko och Kristinas handystade mese i kreativa skapelser som får axlarna att sjunka.

– Det skaver och gnager att äta råvaror från andra delen av världen. Det är inte framtiden, säger Jesper när han åter presenterat en av många smårätter, en tolkning på palt, och försvinner ut i köket.

Diskussionerna flödar medan mörkret lägger sig över bergen runtom oss.

Det är dag två i gastronomins tecken och vi gästas av en handfull eldsjälar från Jämtlands alla hörn som entusiastiskt delar med sig av knivhantverk, charkuterier av högsta klass och vikten att hålla landsbygden levande.

När kvällen nalkas känns allting så självklart. Kunskapen om Jämtlands gastronomi har skapat engagemang och de emotionella smaklökarna har väckts. Niklas Ekstedt har tänt grillen. 

 

Text och bild i denna artikel är helt från Karin Wimark och Vagabond.

Läs hela artikeln här

You are using an old web browser. The site won't work as expected in your browser. Please upgrade your browser to increase your experience and safety.