Niklas Ekstedt

Niklas Ekstedt

Niklas är uppvuxen i Järpen, Jämtland, och startade sin matresa på Åre restaurangskola. Under åren efter att han lämnade Jämtland och skoltiden tog Niklas varje chans han fick att lära och inspireras från de största profilerna runt om i världen där han arbetat tillsammans med några av världens mest välrenommerade gastronomiprofiler kring den nya tidens gatronomi med stort fokus på molekylärgastronomi. Efter ett antal år och med en enorm erfarenhet i ryggen kallade dock ny inspiration honom tillbaka till Sverige. Eller, ny och ny – snarare motsatsen.

Det nynordiska köket hade fått en uppsving, mycket tack vare kollegan i branschen Thomas Drejing. Och här hittade Niklas sin källa för inspiration, i sitt ursprung och de upplevelser kring matlagning med traditionella metoder han fått under sin uppväxt i Jämtland. Kol och eld är numera mer eller mindre konstanta element i Niklas matlagning, där tekniker och uttryck mer kopplat åt historiska förädlingsprocesser ligger i grunden. Från den kärleken, och viljan att dela kunskap kring tekniker och processer som utvecklats tillsammans med människan på olika sätt på olika platser kom även ett frö till det som sen skulle bli Foodstock.

Niklas klev en dag upp till några kollegor och uttryckte att det inte fanns någon riktigt vass gastronomifestival i Sverige. En festival som fokuserade lika mycket på råvaran och hantverket som på den färdiga produkten. Likt en musikfestival, men med mat i fokus, där kockar, hantverkare och gäster helhjärtat tillsammans firar och upplever det vi äter och dricker. Där smaker, platser, råvaror och människor ska väcka en nyfikenhet, passion och ge dig ny kunskap. Ur denna insikt skapades gastronomifestivalen Foodstock Festival under sensommaren 2019.  Sedan dess har Foodstocks engagemang breddats och innefattar numera flertalet olika underengagemang och aktiviteter, alla med gastronomi i fokus. 

You are using an old web browser. The site won't work as expected in your browser. Please upgrade your browser to increase your experience and safety.